Lawenda jest ozdobną, zieloną przez cały rok krzewinką, której wysokość sięga do 60 centymetrów. Ma ładny wygląd, a do tego zapach, który wpływa kojąco na nerwy. Właściwości uspokajające rośliny są szeroko znane i stosowane zarówno w przemyśle farmaceutycznym, jak i kosmetycznym.
Sadzenie lawendy
Lawendę należy sadzić w miejscach o dużym nasłonecznieniu, na zdrenowanych i przepuszczalnych podłożach. Obowiązkowo przed nasadzeniem trzeba dokonać odchwaszczenia terenu, roślina bowiem nie toleruje obecności chwastów, posadzona w ich obecności często obumiera i gnije. Podlewanie jest konieczne jedynie po wsadzeniu do gruntu nowych osobników. Wody należy używać rozsądnie, gdyż jej nadmiar wpływa na wzrost lawendy nie korzystnie.
Przycinanie i pielęgnacja
Do prawidłowego rozwoju lawenda wymaga systematycznego skracania pędów. Młode i jeszcze nierozkrzewione rośliny, w pierwszym roku po nasadzeniu skracamy o połowę, co w przyszłych sezonach zapewni ich prawidłowy wzrost. Wczesną wiosną należy usunąć chore i obumarłe gałązki, aby zapobiec zarażeniu pozostałej części krzewinki. Po około 6 latach roślina się starzeje i zaczyna wyglądać nieestetycznie, wówczas należy wykopać krzewy i zastąpić je nowymi lub spróbować odmładzania. Wycinamy większą część pędów, a następnie czekamy do przyszłego sezonu na wyrośnięcie nowych. Zabieg ten jednak nie zawsze się powodzi, często lawenda obumiera i nie wypuszcza nowych gałęzi. Co roku wiosną warto rozłoży wokół nich warstwę kompostu, a następnie przysypać ją warstwą ziemi. Nie lubi niskich temperatur i opadów śniegu, na czas zimy koronę rośliny warto przykryć stroiszem z gałązek jodły, sosny lub świerka.
Zastosowanie lawendy
Lawenda najkorzystniej wygląda posadzona w dużych grupach jako pasy, obwódki rabat i żywopłoty. Niskie odmiany można umieszczać w donicach i skrzynkach, a następnie dekorować nimi teren wokół domu. Zasuszone kwiaty wykorzystuje się do stworzenia woreczków zapachowym, naturalnych kosmetyków, a nawet dodatków do wielu potraw i ciast.